Mitalijahtiin

Teksti ja kuvat: Ike Rautio1374005_1472899023_medium 

 

”Suomenmestaruus” Siinä yksiselitteinen ja kaiken kertova vastaus Luka Penttiseltä, kysymykseen tavoitteesta tämän vuoden Racketlonin SM-kisoissa. Nuori 18-vuotias Haminan lahja Suomen mailapelikartalle ei lähde vähättelemään tavoitteitaan. Ilmaiseksi Suomen ykkösen paikka ei kuitenkaan heltiä – ei vaikka poissa ovat eri syistä viime vuosien valtiaat Olli Marjamäki ja Marko Välimäki. Lähimuistissa on muutama kuukausi sitten kärsitty finaalitappio Oulun Tommi Laineelle.

Jyväskylän legendaarisella Monnarilla paljon aikaa viettänyt Luka Penttinen lähtee tavoittelemaan uransa toista yleisen sarjan Suomenmestaruutta.

Mutta vastapainona kokee tuore tammikuussa varusmiespalveluksen aloittanut Tikkakosken mannekiini olevansa nyt paremmassa kunnossa.

– Alokasaikana oli sen verran kylmää kyytiä, että ei meinannut millään toipua iltaisin hyvään treenivireeseen. Nyt on tahti tasaantunut. Sen huomaa heti kun jalat ovat kepeämmät ja tossu liikkuu paremmin.

Tuoreella FIR maailmanlistalla Luka on noussut jo sijalle 18. Määrätietoinen työ on tuottanut tulosta ja 21-vuotiaiden listalla Luka on tällä hetkellä 3. sijalla.

– Kyllä koen, että kehittyminen on kulkenut hyvää vauhtia. Nyt opiskelujen ja armeijan myötä olen päässyt hyviin harjoituksiin Jyväskylässä. Eihän Haminassa edes ollut esimerkiksi squashiin minkäänlaisia harjoitusmahdollisuuksia. Etenkin squash ja sulkapallo ovat menneet kohdaltani isoin askelin eteenpäin. Kiitos siitä kuuluu Jyväskylän squashin ja sulkapallon lajiharrastajille. Ja olen myös päässyt osallistumaan sulkapallon nuorten maajoukkue leireille.

Päästäkseen kohoamaan eteenpäin urallaan, tietää nuori mies lääkkeet siihen.

– Minulta puuttuu vielä yksi todella vahva laji. Maailman terävimmällä kärjellä on kaikki lajit hyviä, sen lisäksi 1-2 lajia todella hyviä. Heitä en pääse tosissaan haastamaan ennenkuin vähintään yksi valttikortti on hihassa. Itse koen, että sellainen olisi rakennettavissa sulkapallosta. Samoin squashissa on paljon potentiaalia vielä käyttämättä. Lisäksi jalat on saatava treenattua sellaiseen iskuun, että nopeus ja kestävyys eivät hyydy missään kyydissä.

Mutta matkalla maailman kärkeen pitäisi ensin ottaa haltuun Suomen ykkösen titteli.

Heli

TTC Boomin Heli Mäkelä hakee ensimmäistä suomenmestaruuttaan juuri julkaistun rankinglistan naisten ykkösenä.

Myös naisten puolella SM-valtikan haltija ei ole paikalla puolustamassa mestaruuttaan, kuten ei Marko Välimäki miesten puolella. Racketlonin nuori naislupaus Anna Wall on vielä kevään poissa Espanjan auringon alla. Niinpä kenttä on auki uudelle valtiattarelle. Viime vuoden SM-kakkonen Heli Mäkelä ja kolmonen Terhi Virtanen ainakin haluavat kirkastaa mitaleitaan. Kiinnostavaa on myös nähdä miten tennistaustainen Martina Minetti Tampereelta on kehittynyt muissa lajeissa.

LSQ squashseuran Jukka-Pekka Nieminen yrittää kirkastaa viime vuoden SM-hopeaa 55v. sarjassa.

Seniorisarjoissa tullaan näkemään jännittäviä otteluja. Sarjassa 45v. Sami Lithenius ottanee omansa ties monennen kerran. Mutta 60v sarja vilisee moninketaisia Suomen- ja Maailmanmestareita, sekä 55v sarja tulee olemaan ennätystasainen. Viime vuoden SM hopemitalisti Jyväskylän Jukka-Pekka Nieminen saa kovat kilpakumppanit Finnish Openin mitalikolmikolta Reijo Makkonen, Seppo Raiski ja Pekka Tennilä.

Share on Facebook