SM 2006

SM-kuvia

Racketlonin SM-kilpailut pelattiin Vantaalla kolmatta kertaa.
Ilmoittautuneita oli 59 ja SM-mitaleista pelattiin 5 eri luokassa. Kaikki luokat pelatttiin lohkoissa ja näin saatiin kaikille pelaajille varmistettua mukava määrä pelejä.

Miesten avoin luokka oli jaettu kolmeen lohkoon. Ykköslohkosta jatkoon meni Mikko Kärkkäinen. Kakkoslohkosta jatkoon meni tiukkojen pelien jälkeen suoraan vuoden 2005 pronssimitalisti Sami Lithenius sekä vertailussa parhaana kakkosena Henri Bruun. C-lohkossa voiton vei Pekka Kainulainen, lohkon muista sijoituksista käytiin kovaa vääntöä – varsinkin Sami Puhlinilla ja Jukka Salmisella oli todella tasainen ottelu, joka kääntyi Samille niukasti hyvän squashin (21-9) ansiosta.
Välierissä Mikko jauhoi Henristä jo pöytätenniksessä ja sulkapallossa selvän eron ja eteni finaalin pelaamalla squashia puolivaloilla.
Toisessa välieräparissa Pekka otti ohjat jo pingiksessä ja osoitti katsojille edelleen kehittyneensä tässä racketlonin avauslajissa. Sami näytti osaamistaan sulassa ja voitti sen 14-21. Squash oli Pekan hallintaa ja näin tennisvalmentaja pääsi paraatilajiinsa selvässä johdossa ja eteni varmasti finaaliin.
Finaali alkoi yllttävän tasaisena. Pekka oli kiinni pingiksen puolivälissä isossa pistepotissa mutta toinen puolisko oli Mikolta agressiivisempi ja laji päättyi 21-10 Kärkkäiselle. Sulkapallosta ennakoitiin tasaista vääntöä, toisin kävi. Pekka ei päässyt ottelun rytmiin mukaan missään vaiheessa, vaan sortui monenlaisiin virheisiiin ja näin peli päättyi 21-3. Tulos on hämmästyttävä, koska Pekka on pelannut aivan tasaisesti sulassa mm. Magnus Eliassonin kanssa viime keväänä Lahdessa. Squashissa pienistä jalkavaivoista kärsivän Mikon ei tarvinnut ladata enää kaikkia paukkuja ja näin miesten eroksi kolmen lajin jälkeen muodostui 30 pistettä. Pronssin otti Vantaan oma poika Sami tuttuun tapaansa. Ratkaisu pohjustui kahdessa ensimmmäisessä lajissa, joissa Sami jätti Henkan 5 ja 7 pisteeseen.

Naisten luokka pelattiin viiden pelaajan lohkona ja oli kokonaisuudessaan laadukas hieno näyttö suomalaisten naispelaajien hyvästä tasosta tässä vaativassa lajissa. Kaikilla naisista löytyy omat selvät vahvat lajit. Pronssia saanut Laura Lehtola pelaa varmaa hyvää pöytätennistä ja tennistä. Kuntopohja oli tosin sunnuntaina kovilla ja taisi vaikuttaa päätöspäivän suorituksiin. Michaela Björnström taas on ollut maan kärkinaisia tenniksessä. Nuori lääketiedettä opiskeleveva Michaela on liikkuvuudeltaan ja pelisilmältään ja iältään todella lupaava racketlonpelaaja. Sulkapallospecialisti Mari Hentunen on myös selvästi monipuolinen ja lahjakas pelaaja. Treeniä pingiksessä, squashissa sekä tenniksessä lisäämällä alkaa hyvä pelisilmä ja liikkuvuus tuottaa tuloksia nopeastikin.

NA finaalissa hyvin toisensa tuntevat Susanna Lautala-Näykki ja Hanna Rusila pelasivat erittäin vaiherikkaan ja tasaisen ottelun naisten 2006 Suomen mestaruudesta. Avauslaji Susannalle varman esityksen jälkeen 8-21. Sulassa käytiin sitten henkien taistoa, missä Hanna oli lähes loppuun asti altavastaajana, mutta liikkuvuutensa sekä kovan taistelumoraalinsa ansiosta käänsi lopuksi pelin itselleen 21-20. Lajin viimeiset pisteet olivat nautinnollista katsottavaa mutta pelaajille varmasti raastavia. Squashin SM-pronssimitalisti 2006 Hanna Rusila näytti osaamisensa squashissa ja terävällä ja selvällä pelillään jätti Lautala-Näykin 3 pisteeseen ja näin oli taas mukana kamppailemassa ottelun voitosta. Tennikseen lähdettiin tilanteesta, jossa Susannalle riittäisi 21-15 voitto Suomen mestaruuteen. Alusta saakka tennis kulki tasasissa merkeissä eteenpäin. Hanna roikkui pisteissä aivan kannassa; kun puolia vaihdettiin oli tilanne 9-11 Susannalle. Roikkupallot takakentälle ja kova liike toivat Rusilan
koko aika lähemmäksi tuota 16 pistettä. Susanna väläytti ottelun aikana useita hienoja läpilyöntejä ja yritti pitää tempoa yllä. Tämä ei riittänyt vaan tilanteessa 15-18 Hanna otti väkisin ratkaisevan 16 pisteen ja kuittasi Suomen Mestaruuden hienon racketlonkamppailun päätteeksi.

Miesten 45-luokka pelattiin ilman hallitsevaa mestaria Harri Peltolaa. Kuitenkin tiedettiin Anders Lundströmin, Harri Kilpisen sekä uutena miehenä sarjaan nousseen Jarmo Vilhusen olevan kovan luokan pelimiehiä joten mestaruustaistosta oli odotettavissa tasaista kisaa. Edellä mainittujen lisäksi välieriin parhaana kakkosena ylsi Lahden Peter Puhlin. Semeissä toisena osapuolena hänellä oli Jarmo Vilhunen, joka hallitsi välieräkamppailua suvereenisti ja eteni finaaliin. Toisessa välieräparissa lohkovoittajat Kilpinen – Lundström ottivat kunnolla ja sääntöjen rajamailla mittaa toisistaan. Lohjan kokenut Kilpinen on panostanut selvästi pöytätennikseen ja sai lajin erikoismieheltä 10 pistettä avauslajissa. Sulkapallossa vahva Harri jätti Andersin 6 pisteeseen ja squashissa, mikä on Anderssin vahva laji Kilpinen sai tyytyä 6 pisteeseen. Ratkaisu tapahtu taktisella puolella tenniksessä, jossa Anders painosti Harrin virheisiin ja kuittasi näin finaalipaikan itselleen. Finaalista tuli kovakuntoisen Vilhusen sekä taktisesti taitavan Lundstömin tiukka vääntö. Anders näytti jo karkaavan pingiksen ja sulan jälkeen tavoittamattomaan johtoon, mutta squashissa tauon jälkeen tuli Andersille maitohapot peliin niin vahvasti, että aluksi tasainen peli päättyi Jarmon 21-10 voittoon. Näin voittoon Anders tarvitsisi 17 pistettä tenniksessä. Tennis päättyi 21-12  Jarmolle ja näin hän kuittasi ensimmäisen Suomen mestaruuden.

B-luokassa nuori Antti Tyyskä eteni loppuotteluun kaadettuaan välierissä Joonas Heinosen
tiukan kamppailun päätteeksi. Toisessa välieräparissa kohtasivat sulkapalloexpertti Seppo
Smolander sekä ympäripyöreästä A-lohkosta jatkoon selvinnyt Imatran Pasan Kari Hukkanen.
Smolander eteni tästä parista vakuuttavasti finaaliin. Finaalissa nuoruus ja kunto olivat valttia,
nimittäin Iisalmen Antti Tyyskästä tuli tiukan ja korkeatasoisen finaaalin voittaja lopulta 3 pisteen erolla. Helsingin Joonas Heinonen otti pronssia.

Suurin osallistujamäärä oli odotetusti C-luokassa, jossa finaaliin tiensä raivasi Haminan Keijo Pellinen sekä Espoosta sulkapallonliiton mm. nuorten maajoukkueen valmentajana toimiva Tuomas Jääskeläinen. Kokenut Pellinen vei finaalin nimiinsä selvästi. Pronssin otti tiukan väännön jälkeen Sami Parikka ja Juha Wallenius jätettiin näin palkintopallin ulkopuolelle.

Selvää on että ensi vuonna on tuomaroitava kaikkien sarjojen ottelut semifaaleista eteenpäin. Järjästäjät SRL:n Markku Merta, Poku Salo, Martti Vottonen sekä kisatoimiston tytöt Marjo ja Tua kiittävät kaikkia pelaajia sekä tukijoukkoja antoisasta viikonlopusta ja onnittelevat uusia ja vanhoja mestareita lämpimästi.

Martti Vottonen

Share on Facebook