Maistiaisia Racketlonin MM-Kilpailuista Wienistä 2005

Raportin tynkää MM-kisareissusta. Tässä oltiin muuuuutama kuukausi painettu reeniä pari kertaa päivä ja odotukset kilpailuista oli kovat. ( Vaikka ei niitä tavoitteita huudeltukaan, kun olivat ensimmäiset MM-kilpailut kyseessä).
Tiedossa oli että kilpailut ovat pelaajamäärältään todella isot ja kovatasoiset. Suurempaa kilpailujännitystä ihme kyllä ei alkanut tuntua, vasta kun lentokentällä. Taisi tuo lento jännittää.

Lento Oulusta Wieniin meni ihan ok, vaikka viereeni istuikin ”Jouko Aholan” kokoinen kaveri. Vaikka kaveri olikin valtava niin yllättävän hiljainen. Kärsi nimittäin sanoisinko lieväää lentopelkoa. Istui kuin toteemipaalu koko lennon ajan. ( Meikäläinen viel järkevänä kaverina pientä vitsin tynkää työntelin. Kaks kaverusta hyppäs koneesta, toinen veti laskuvarjon narusta ja huusi tää ei aukee!!! Toinen: ei mitään hätää tää on vasta harjoitushyppy.) Ei se kaveri oikein hymyillyt.

No Wieniin saavuttiin aikataulussa, ja nyt seuraava koitos oli löytää meidän matkatavarat. Pientä jännitystä ilmassa, onko meikän Wilsonit vaihtunut johonkin völkiin. No tavarat löytyi yllättävän kivuliaasti noin 35 minuutin etsinnän jälkeen. Sitten ei muuta kun ulos kentältä ja taksiin.

Virallisen näköinen kaveri ulkona ohjasi meidät pimeään taksiinä. No ei muuta kun nokka kohti hotelli Lasallea.

Hotelli löytyi kivuttomasti, kolme kahden hengen huonetta odotti kuutta Suomalaista. Respan edessä suoritetun kämppäkaverin arvonnan voitti mielestäni Kainulainen, joka pääsi samaan huoneeseen vaimonsa Marissan kanssa.

Mikko ”Mailapelitaituri” Kärkkäinen sai kaverikseen ”Me Naiset lehden” kansikuva pojan Ismo ”Backhand” Rönkön.

Viimeisen huoneen jakoivat sopuisasti parisängyssä kirjoittaja ja Marko ”Personal Trainer” Anttila.

Sarastihan se kilpailu aamukin sieltä ja kilpailupaikalle suunnistettiin aamupalan voimin. Se perinteinen kinkku, juusto, rasvaa ja 15 sämpylää.

Pelipaikalle saavuttuani huomasin eri maan kulttuurieroja. Ruotsalaiset halailivat siellä jo toisiaan, Saksalaiset joivat aamuolutta, mikä muuten oli ilmaista koko kilpailujen ajan. Englantilaiset olivat porukalla tupakalla ja Suomalaiset ”kivittivät” muiden emäntiä.

Maajoukkuepelit alkoivat kello 10.00 ja Suomi kohtasi ensimmäisessä pelissä Puolan. Ensimmäinen jännitys koettiin siinä löydetäänkö kilpailupaikalta meidän joukkueeseen päivän varoitusajalla löydetty Suomalainen vaihto-oppilas tyttö. ( Maajoukkueen naispelaaja joutui jäämään kilpailuista pois, ja seuraavalla naispelaajalla oli lento perillä vasta puolenpäivän aikoihin).

Naispelaaja on pakollinen joukkuekilpailussa ja näin ollen tarvittiin tyttö tuuraamaan ensimmäiseen peliin. Pientä taustatietoa oli tytöstä. 7-ottelija, joka oli rippikoulussa pelannut pingistä ja yläasteella sulkapalloa. Kössi kopin sanoi nähneensä ja tennismailaa oli kädessä pitänyt muutaman kerran.

Onneksi meillä oli mukana Suomen personal-trainer Marko Anttila, joka sparrasi tytön ”kuntoon” puolessa tunnissa.

Pingiksessä väänsi loistavalla kämmenspinnillä 1. pisteen, Sulkapallossa Puolan tyttö olikin sitten ihan päällikkö ja jätti Suomi tytön nollille. Kössikopissakaan ei tullut pisteitä vaikka joka pallon jälkeen huudettiin let, mutta ei hätää. 7-ottelija näytti taitonsa tenniksessä. Pääsi lähes Emma Lainee tasolle ja saavutti Suomelle 5 pistettä. Näiden turvin ja myös osittain miesten hienojen peliesityksien nojalla Suomi oli parempi pistein 133-120!! Ja eikun kahdeksanjoukkoon!!!

Puolivälierässä tulikin vastaan jo ennalta paperilla kovempi Saksa. Tähän peliin Suomea ehti lentokentältä edustamaan Susanna Lautala-Näykki. En tiedä oliko Saksalaisten aamutankkaus mennyt yli, mutta Suomen erittäin vahvojen peliesityksien siivittämänä eroa Saksaan tuli reilusti 156-90 loppupisteet.

Välierävaiheessa tulikin sitten vastaan jo ykkössijoitettu Ruotsi. Tämä niin rakas naapurimaa. Jotain Ruotsin Racketlonin tasosta kertoo se, että maailman 10 parhaimman pelaajan joukossa heitä on viisi.

Mielenkiintoisen tästä kohtaamisesta teki se, että melkein kaikkien odottama unelmafinaali sunnuntaille, Kärkkäinen vastaa Eliansson saatiin tähän maajoukkuepeliinkin oteltua. Joukkuekilpailussahan pelataan kuitenkin erä vain 11 pisteeseen joten kokonaiskuvaa tästä ottelusta ei saisi, mutta jotain kuitenkin. Tiukkaa vääntöä oli tiedossa ja henkisen yliotteen hankkimista jo henkilökohtaisiin peleihin. Mikko olikin vahva pingiksessä ja tenniksessä, mutta Eliansson vei pikkasen isommalla erolla sulan ja kössin, ja näin voitti Mikon 3 pisteellä.

Pekka ”Badminton” Kainulainen räjäytti kuitenkin potin ja vei maailmanlistan neljänneksi rankatun Mats ”He is very,very,very good tabletennis player” Källbergin, pienen alkutakkuilun jälkeen.pingiksessä 1 piste, mutta sen jälkeen loput pystyyn ja voittoon kolmella pisteellä. (Källbergin pingistasosta sen verran, että muisteli itse pelanneensa Eriksonia, Valastia ja Kontalaa vastaan lukuisia kertoja, mutta ei ikinä ”muistellut” hävinneensä.) Tämä rutistus ei ihan Suomen pojilta riittänyt ja Ruotsi korjasi voiton lukemin 143-115. Ensi vuonna uudestaan.

Oltiin jo siinä vaiheessa että joukkuepeleissä tulivat vastaan mitalipelit. Loppuottelussa Ruotsi sai vastaansa Belgian voittaneen Itävallan ja näin ollen Suomelle jäi pronssimatsiin tuleva MM-kisajärjestäjämaa Belgia!

Belgian kaverit olivat aika kovia pöytätennis spesialisteja, koska Kainulaisenkin käyttämä ”ylätyöntösyöttö” ei oikein purrut Belgialaiseen. Etukäteen sovitut tökit kuitenkin purivat siihen malliin ettei pisteittä jääty, ja päästiin hyvistä asetelmista kohti muita lajeja. Kärkkäisen loistava esitys siivitti muutkin pelaajat hyviin suorituksiin ja MM-pronssia tuli pistein 103-73.

Loistavaa Suomi!!

Mitalitili oli joukkuekisan ansiosta nyt aukaistu, ja joukkueen johtaja Martti Vottonen säteili tyytyväisenä. Torstai illan päätteeksi oli vielä järjestetty todella mahtava kilpailu kun Word racketlon team kohtasi Itävallan lajinsa huiput!

Racketlon Team- joukkueeseen oli valittu Mikko Kärkkäinen (pingis), Mangus Eliansson (Sulka), Righard Thompson (Kössi), ja Cristoffer Krenn (Tennis). Itävallan puolelta tulessa olivat Judith Herzig (pingis), Simone Prutscah (Sulka), Pamela Pancis (kössi) ja tenniksessä Jurgen Meltser!!

Pöytätenniksellä aloitettiin, tyttö oli muuten Itävallan mestari 2000 ja lista kolmas. Hiukan taisi Mikkoakin jännittää , kun katsoimme tytön alkulämmittelyä. Kämmenkontra pysyi vuorenvarmasti pöydällä, vaikka taisi kirjoittajan katse välillä harhailla säteileviin sääriin.

Suomalaisena pakko myöntää että Judith pelasi todella hyvin ja jätti Mikon 11 pisteeseen. Sulkapallossa racketlon maailmanlista ykkönen Magnus Eliansson kohtasi Simonen joka oli maailmanlistalla sulassa numero 49. Kyyti oli niin sanotusti kylmän tarkkaa, Magnus juoksi ja tyttö katseli. Erän päättyessä 21-11.

Kössin alkaessa racketlon parhaimmisto oli siis jäljessä aika lailla. Kössissä tuli sitten enemmänkin tuo voima ja ulottuvaisuus esille kun Righard pyöritteli naispuolista edustajaa ja kössipalloa kopissa lukemin 21-10.

Mielenkiintoisin vääntö oli kuitenkin edessä kun tennisareena kutsui Itävallan racketlon huippua 235 cm pitkää (ainakin minusta se näyttää tosi pitkältä) Christoph Krenniä ja maailman listan sijalla 54 olevaa Itävallan ”kulta pojua” Jurgen Meltzeriä.

Mahtavaa nähdä tällainen lajin ammattimies livenä. Oli adidaksen huivia,sukkaa, t-paitaa, ja shortseja (mutta kuten Anttilan poika sanoo niitähän jaetaan ilmatteeks)

Pelityyliltään aika samanlainen kun Suomen Jarkko Nieminen.Vasuri, kierteinen syöttö ja tarkat lyönnit kierrettä vaihdellen..

Peliä katsellessa tuli mieleen, että racketlon ”tennis idolini” Kainulainen, Bruun ja Vahtola joutuisivat tässä kyydissä jo tiukoille. Taisi katsomossa muutama muukin todeta ”tuohan jätkä osaa pelata”. Erittäin hyvin pelasi myös Krenn, mutta paremmalleen ei mahtanut kuitenkaan mitään, erän päätyttyä 21-12. Näin ollen Itävallan huiput oli yhteispistein hiukan parempi.

Tässä vaiheessa oli hyvä suunnata kompassi kohti hotellia ja jotain ruokapaikkaa. Illan päätteeksi olisi mukava saada yksi palauttava siiderikin.

Hotellille saavuttua nopea suihku ja jostain päin Wieniä roskaruokapaikka. Vatsa täyteen ja respaan tilaamaan siideriä. Sitten iski meikäläisen tuuri!! One cider pleace. Hitlerin näköinen kaveri tiskin toiselta puolelta what cider??? Ajatus mitä vit..a, eikö nää tiedä mikä on siideri??? Ei tiennyt!!! Olutta kyllä sai ja vielä puolenlitran kannuissa 2 euron hintaan. Väkeviin ei viitsinyt siirtyä, ettei vaan hirtä kiinni.

PERJANTAI

Perjantaiaamukin sarasti pienen lumisateen keskeltä. Aamupalalle ja taksiin. Taksista jäi mieleen että ei olisi ollut kuskillakaan pahitteeks siirtää penkkiä vähän taaksepäin kun aamulla mentiin maisemareittiä Tonavan yli. 60 rajoitus ja äijällä mittarissa 165km tunnissa. Sitten pieni huudahdus Politzies!!! ja jarrua. Siinä se puhalteli ja selitteli että kun heillä ajaa tutkaan lukeman kun lukeman sakko on 70 euroo. Meikä mietti että täähän on mun maa. (Info..on ollu tuo kortti ylinopeudesta 5 kertaa hyllyllä. Mut hei huonoa tuuria)

Elävänä päästiin pelipaikalle ja tuossa kyydissä ainakin heräsi hyvin aamun peleihin.

Ensimmäisenä (class 1 luokassa) jouduin tuleen Englantilaista Phil Leesea vastaan. Phil oli leppoinen Birginham fani, joka hallitsi hyvin pingiksen ja kuulemma tenniksen. Otin aamulla tavoitteeksi koko kilpailuissa pelata mahdollisimman vähän tennistä. Koska huvittavaa kyllä ei tullut oikeita tennis kenkiä mukaan. Onneksi sain rutistettua piste-eron 28 pisteeseen kolmen lajin jälkeen ja tennistä ei tarvittu, ja tie kohti 16 joukkoa selvä! Pelit jatkuivat vasta lauantaina.

Seuraavana pipo syvälle päähän ja maha täyteen spagettia, ja huutamaan muille Suomalaisille.

Tällä aikaa kämppikseni Marko Anttila oli hoidellut itsensä todella helposti myös jatkoon.Tennistä ei ollut tarvinnut mennä hieromaan, vaikka se Makella nykyään onkin hyvin hallussa! (Hesasta päin tietolähteet kertoivat vakiovuoron olevan ahkerassa käytössä).

Miesten amateur- luokassa ”kansikuva” poikamme Ismo Rönkkö eteni myös hallitusti kohti jatkopelejä. Mailataituri Mikko Kärkkäinen arveli ennen kilpailuja että Rönkkö kävelee finaaliin. Alkupelien perusteella hikiä ei paljon vuodatettukaan.

Miesten-elite luokassa illan päätteeks pääsimme jännittämään, kun Scotlannin ”käkkäräpää” Calum Reid kohtasi jo Ruotsia vastaan loistavia kykyjä väläytelleen Pekka ”Badminton” Kainulaisen.

Reid tiedettiin hallitsevan jokaisen lajin tasaisesti. Mies on myös tunnetusti kova taisteleen. Kainulaisesta on todettava että mies on tunnetusti tottunut kaatamaan näitä lista top-10 miehiä! Torstain Gällbergin ”teurastaminen” oli merkki siitä.

Kainulaisten perhe oli muutenkin esillä kilpailujen aikana. Vaimo Marissa oli kannustamassa miestään loistaviin suorituksiin. Hyvä Pekka huudot kuuluivat ja Bägin kantajana oli kyllä yksi kilpailujen näyttävimmistä. Terkkuja Marissalle!

Pöytätennis sujui hiukan ottelussa alakanttiin kuten myös yllättäen sulkapallo, mutta kun Pekka päästettiin kössikoppiin niin noh…mitä viel.?

Saksalaiset veikkasivat Calumin vievän! ”Noh Saksa on paska maa” 😉

5-6 tilanteen jälkeen ei Calumi saanut pistettäkään ja Kainulaisen esitys oli kerrassaan maaginen / siellä olisi kopissa pyörinyt niin Kahnin perhe kuin Lincoulit. Scotlannin poika pyöri kopissa samoin kuin Laine nudisti rannalla. Loistavaa Pekka!

Näin ollen kellon lähestyttyä jo 23,30 oli viel tennis jäljellä. Eroa oli mielestäni lähellä 10 pointsia – mutta.Taisi kipsipoikanen hieman tässä vaiheessa iskeä Kainulaiseen koska Pekka pelasi tenniksen mielestäni alakanttiin ja hävisi ottelun taiston tiukasti. Annetaan kuitenkin tunnustusta kyllä Calumille joka pelasi hienon pelin.Näin ollen Pekan pelit oli pelattu, mutta kuitenkin erittäin hienoilla suorituksilla.

Elitessä myös Kärkkäinen eteni edukseen lauantain peleihin. Lauantaista oli tulossa mielenkiintoinen, mukana olivat Kärkkäinen, Laine, Anttila, peltola ja Lautala- Näykki.

LAUANTAI

Lauantai päivästä oli tulossa mielenkiintoinen ja toisaalta aika raskas, olihan tiedossa illan päätteeksi kilpailujärjestäjän järjestämä baari-ilta.

Pelit pelattiin ensin, Elite-luokassa Mikko Kärkkäinen kohtasi maailmanlistan 20. sijalla olevan Saksan Elmar Schaubin. Tässä kohtaa kilpailuja oli havaittavissa katsojissa se että he luulevat, että Kärkkäinen ja Eliansson kävelee finaaliin.

Kilpailuja kuitenkin itsekin jonkin verran seuranneena ja kiertäneenä on pakko todeta, että taso on kovassa nousussa ja voitot ovat tosi pienestä kiinni. Joten kyllä herrat ME ja MK, joutuvat keskittymään peleihin täysillä.

Elmar oli tosi vahva vieden pingiksen ja sulan. Kössissä mies oli juoksupojan asemassa, mutta siinäkin roikkui kuitenkin pisteitä tosi hyvin. Ennen tennistä ”muistaakseni” pistetilanne oli Mikko tarvitsi 16 pistettä voittoon.

Tenniskentän viereen kokoontuikin noin 30 Suomalaista ja Saksalaista. Lisäksi väkeä riitti toiselle sadalle asti. Mikko aloitti tenniksen yllättävän huonosti ja peli oli jo tilanteessa 10-2 Saksalaiselle!! Kyllä tässä oli Mikko niin sanotusti lähellä ”kiljotiiniä”. Suomen kannustusjoukoissakin nitropurkki kiersi katsojilta toisille tiuhaan tahtiin.

Taisi Suomen Racketlonliiton johtajalla Martti Vottosellakin pyöriä wilsonin alushousut jalassa, niin pahassa sillassa hänen mailataiturinsa oli.

Mutta. Erän ollessa puolivälissä, kentälle tauon aikana Mikon luo hiipinyt Suomen tennisguru Ismo Rönkkö, sai annettua ystävälleen pari erittäin hyvää neuvoa ja Mikko oli taas pelissä mukana. Saksalaisen tehdessä ”ehkä” parikin ylimielisen helppoa epäonnistunutta yritystä, ja Mikon loppuerän jäätävän varmaa peliä, erä kääntyi vielä Suomalaiselle loppulukemin 21-17.

Pelin jälkeen kun juttelin Mikon kanssa hän ihmetteli heikkoa esitystään sulassa ja tenniksessä, mutta antoi täyden tunnustuksen Saksalaiselle. Elmar oli hyvä.

Mikko selvitti tiensä sunnuntain välieriin.

Miesten amateur-luokassa Rönkön Ismon pelit jatkuivat samaa tahtia, aina ennen tennistä johdossa noin 5 pisteellä, mutta ei hätää. Suomen listan 12 tenniksessä, ei päästänyt ketään lähelle haisteleen vaan eteni hallitusti sunnuntain välieriin.

Class 1 luokassa Anttilan Marko oli pelipäällä ja äijä kuin äijä kaatui hallitusti jo ennen tennistä ja tie oli pedattu sunnuntain mitalipeleihin.

Laine puolestaan kipsaili ensimmäisen pelin luokan ykkössijoitettua vastaan (Klaus Einhorn) vastaan. Pingis selvästi kotiin, sulka tasoihin, kössissä eroa suuremmaksi ja tenniksessä roikuttiin tarvittavat pisteet.. Ja näin ollen 8 joukkoon.

Puolivälierissä vastus koveni niin kuin yleensä pitääkin. Vastassa oli Englannin Keit Lesser , sen verran tuli opiskeltua enne matsia, että kaveri tiedettiin kössi ja tennismieheksi. Pingis sujuikin ensimmäistä kertaa kisoissa hyvin ja Keith jäi 3 pisteeseen. Sulassa onnistuin huippupelillä jättämään kaverin 15 pisteeseen. Eroa ennen kahta viimeistä lajia oli jo 24 pistettä. Kaveri olikin sitten aivan jäätävä kössissä ja roikuin vaivoin 10 pistettä, ollen jo tappiolla 19-4. Tenniksessä tarvitsin 8 pistettä suoraan voittoon marginaali jäi pieneksi , mutta 1 pisteellä ratkesi minun hyväksi. Tästä oli hyvä jatkaa lauantain iltajuhlia kohtiJ

Iltajuhlissa olimmekin racketlon pelaajille tarkoitetussa baari loossissa. Siellä sitten pyörikin eri sorttista ja väristä tarjoilijaa.

Sanotaanko näin , että olin järkevä kun poistuin paikalta kahden kieppeillä. Oli vissiin pojilla ollut rankkaa menoa aamuun saakka.

SUNNUNTAI

Miehet 45-vuotta Peltola tappiolla pronssipeliin. Naiset Elite Lautala-Näykki myös pronssipeliin. Amateur-luokassa Ismo Rönkkö voitolla helposti finaaliin. Elitessä Kärkkäinen helposti myös finaaliin.

Class 1 luokassa väännettiin sitten Suomalaisvälierä kun Laine kohtasi Anttilan. Voisi sanoa että inhottava pelata kaveri vastaan tässä vaiheessa mieluummin finaalissa.

Pingis – Laine kipsaili ja Anttila otti 12 pistettä!!! Kyllä antikumi toimi hienosti.

Sulkapallo – jos kipsaili Laine pingiksen niin ainakin samaa!!! voi sanoa Anttilassa sulassa. Yleensä 2-3 pistettä saava Laine sai 21 pistettä ja hävisi niukasti sulan 21-23.

Kössi 21-3 Laineelle ja tie finaaliin oli taisteltu.

FINAALIT JA PRONSSIPELIT

45-vuotta Peltola otti Pronssia!!!

Naiset – Lautala-Näykki, Hopeaa!!!

Amateur – Rönkkö jatkoi vahvasti ja voitti !!!

Class 1 Laine pysähtyi finaalissa ja hävisi, kaveri oli tänään parempi.

Anttilan Marko hävisi pronssi pelin.

Miesten Elite-Luokan loppuottelussa Mikko Kärkkäinen taisteli hienosti ja voitti maailmamestaruuden!!! Hienoa Mikko!! Tämä oli Mikolle toinen voitto MM-kilpailuissa!!!

Suomen mitalisaalis oli siis todella hyvä ja tästä on hyvä jatkaa kohti jo kesäkuussa 2006 pelattavia MM-kilpailuja Belgiassa!!

Terveisin Tommi Laine ja nokka kohti Lahtea!

MM-kisojen kuvasatoa

Share on Facebook

Vastaa