MM-kisojen ”loppuraportti”

Suomen saalis Belgiasta kulta, hopea ja pronssi!
Racketlonin kuudennet MM-kisat pelattiin Oudenaardessa Belgiassa. Suomi saavutti kisoista kolme mitalia, yhden kutakin väriä. Säät suosivat kisajärjestäjiä ja pelaajia, koska perjantai, lauantai ja sunnuntai olivat sateettomia päiviä. Näin tennis päästiin pelaamaan ulkona massakentillä, kun sateella oltaisiin jouduttu käyttämään ahdasta telttaa tai ylinopeaa kumikenttää. Turnauksessa kertyi otteluita ennatysmäärä 774, koska lähes kaikissa sarjoissa pelattiin alkulohkot ja jatkokaaviot.
Kuvia MM-kisoista lisätty.

Mikko Kärkkäinen voitti jo kolmannen maailmanmestaruutensa!
Helsinki-Vantaan lentoasemalle saapui maanantaina iloinen kaveri. Mikko oli helpottunut ja kertoi tunteneensa paineita mestaruutensa puolustamisesta. Mikon mieltä lämmitti kovan vastustajan Magnus Eliassonin kommentti finaalin jälkeen: ”Mikko oli parempi ja ansaitsee mestaruutensa – ei voinut mitään!” Tällainen tunnustus on harvinaista maailman ranking 1 suusta. Magnus tosin kertoi, että ensi kerralla hän aikoo harjoitella vielä kovempaa ja voittaa Mikon. Magnus alkaa tosin olla jo ikämies, sillä hän täyttää ensi vuonna 40 vuotta. Samanlaisia taitoja, joita Mikko on kovalla harjoittelulla ja pelaamisella hankkinut nuorena pöytätenniksessä ja tenniksessä, ei ole realistista enää saavuttaa vanhemmalla iällä, vaikka harjoitteleekin valtavia määriä.

Kun Mikolta kysyttiin Lahdessa kolme viikkoa sitten koetun tappion syytä, hän kuvaili sitä ”työtapaturmaksi” ja sanoi, ettei saanut tuolloin latauduttua kunnon fiilikseen.

Mikko selvisi loppuotteluun ilman vaikeuksia. Alkulohkon hän selvitti ”lähes kävelyvauhdilla” ja pystyi säästelemään voimiaan myös puolivälierässä Ruotsin Mika Hasmatsia vastaan. Vasta välierässä Mikko laittoi ykkösvaihteen silmään ja Stefan Adamsson jäi pahasti jalkoihin: eroa oli 25 pistettä jo ennen tennistä!

Unelmafinaali oli korkeatasoinen!
Kun Magnus Eliassonkin selvisi finaaliin ilman suurempia ongelmia, nähtiin kaikkien toivoma ja odottama unelmafinaali. Molemmat pelaajat vaikuttivat ennen ottelua hyvin latautuneilta ja Magnus hieroi tuttuun tapaansa pöytätennistä vielä muutamaa minuuttia ennen ottelun alkamista.

Magnus oli totuttuun tapaan altavastaajana avauslajissa pöytätenniksessä. Uusi nyppyläkumi rystyllä tai Magnuksen rajut voittohuudot eivät tuottaneet Mikolle ongelmia, vaan tulos kirjattiin Mikolle 21-7.

Sulkapallotaktiikakseen Mikko oli valinnut nopeiden ratkaisuiden yrittämisen. Koska hän ei tuntenut olevansa fyysisesti aivan huippukunnossa, hän oli käyttänyt samaa taktiikkaa koko turnauksen. Mikko ei saanut droppejaan aivan kulkemaan ja Magnuksen smashatessa vahvasti tulos oli 21-15 ruotsalaiselle ja ero enää kahdeksan pistettä Mikon hyväksi. Mikon taktiikka oli kuitenkin tarkkaan harkittu, sillä näin hän säästi energiaa kahteen viimeiseen lajiiin.

Squashin tempo oli totuttua alhaisempi, kun Magnus oli valinnut taktiikakseen löysän ja tarkan linjapelin. Kun Mikko ei saanut nikkitappojaan onnistumaan, pallot olivat todella pitkiä, joka sopi paremmin kuin hyvin Magnukselle. Alussa hän johtikin jo 6-0, mutta Mikko kavensi 6-4:ään ja lopulta edettiin numeroihin 13-21. Mikolla alkoivat jalat krampata ja hän tunsikin olevansa ”ihan sipissä” ennen tennistä. Tällä supermiehellä ”ihan sippi” tarkoittaa kuitenkin eri asiaa kuin meillä tavallisilla kuolevaisilla. Mikolle oli vain ilmestynyt muutama sippi- eli hikikarpalo otsalle..

Viimeiseen lajiin lähdettiin kutkuttavasta tasatilanteesta. Jo pallottelussa näki, että molemmat olivat hyvässä pelirytmissä ja halusivat tehdä kaikkensa voittaakseen. Peli olikin hyvätasoista etenkin Mikon pelattua maailmanluokan tennistä. Magnus yritti laittaa painetta nousemalla toistuvasti verkolle, mutta Mikko onnistui juoksusta lyödyissä ohituksissaan uskomattomasti! Taistelupisteet saivat myös normaalisti jäävuorimaisen Mikon karjahtelemaan ”Yes!”. Kaksi ensimmäistä pistettä menivät Magnukselle, mutta loppu oli Mikon näytöstä. Eliassonin oli taivuttava luvuin 21-11! Näin maailmanmestaruus matkasi jälleen Suomeen.

Belgialaiset olivat järjestäneet todella hienot loppujuhlallisuudet, jotka huipentuivat Mikon palkitsemiseen ”Hard Rock Hallelujah” –euroviisuvoittobiisin soidessa taustalla ja savutehosteiden luodessa tunnelmaa. Mikko sai valtavat suosionosoitukset ja kilpaveikko Magnuskin näytti tekevän Mikolle kunniaa vilpittömästi.

On fantastista, että meillä on Mikon kaltainen maailmanluokan urheilija, joka vie tätä upeaa lajia keulakuvana eteenpäin.

Pekka onnistui ”lähes nappiin” sijoittuen viidenneksi
Pekka Kainulainen sanoi turnauksen jälkeen, että ”vielä jäi hampaankoloon”. Toisaalta suoritus oli loistava, kun alkulohkossa kaatui maailmalistan seitsemäs Rickard Persson ja jatkokaaviossa Pekka nöyryytti Marcel Weigliä 36 pisteellä jo ennen tennistä. Mutta jossiteltavaa jäi etenkin puolivälieräottelusta Ruotsin Stefan Adamssonia vastaan. Pekka sai pingiksessä vain neljä pistettä ja valitsi mielestään täysin väärän taktiikan lähtiessään vain blokeeraamaan vahvan spinnipelaajan lyöntejä. Kokonaiseroksi jäi vain 10 pistettä, kun Pekka voitti sulkapallon ja tenniksen, mutta Stefan squashin.

Pekka on lähestynyt maailman terävintä kärkeä tasaisen varmasti ja määrätietoisesti harjoitellen. Voidaankin olettaa, että jos miehen into, aika ja terveys sallivat, seuraavissa MM-kisoissa kolkutellaan jo mitalinsyrjää..

Miesten elite-luokkaan osallistui myös Jyväskylän Henry Bruun. Hänen tiensä päättyi kovaan
alkulohkoon, josta jatkoon meni Magnus Eliasson.

Hanna yllätti kaikki
Naisten taso ja osallistujamäärät osoittivat Belgiassa hyviä merkkejä: molemmat ovat voimakkaassa nousussa. Eliitissä pelasi poisjääntien jälkeen ennätykselliset 30 naista, alemmassa sarjassa 21 ja junioreissa viisi.

Keskenään tasaisia pelaajia on enemmän kuin koskaan, ja parikin ottelua ratkesi vain yhden pisteen erolla. Toisaalta ehdottomat huippupelaajat puuttuvat tällä hetkellä, kun maailmanlistan ruotsalaisykkösen Lilian Druven paras terä näyttää menneen ja skotti Sarah McFadyen on ollut pitkään loukkaantuneena.
Eliittiluokassa koettiin useita yllätyksiä. Ensimmäinen niistä oli Suomen hallitsevan MM-kakkosen Susanna Lautala-Näykin sairastuminen. Sen jälkeen alkulohkoissa hallitseva maailmanmestari Druve putosi sulkapalloa ja pöytätennistä hyvin taitavalle puolalaiselle Krystyna Szwajkowskalle yhdellä pisteellä, Skotlannin Katy Buchanan taipui Florence Martin-Bouet´n käsittelyssä ja Saksan Altmann tippui tsekkiläiselle tennistaiturille Martina Kakosoválle.

Uudemmista pelaajista lupaavasti esiintyi lisäksi hollantilainen Marielle van der Woerdt, jonka sulkapallo on erittäin vahvaa ja myös squash vakuutti. Van der Woedt hävisi kuitenkin puolivälierissä monipuoliselle Kakosoválle.

Puolivälierissä lisäyllätyksiä saatiin, kun Englannin Natalie Lawrence raivasi tieltään yhdeksi ennakkosuosikeista virolaisen sulkapallomestarin Kati Kraavingin. Meidän kokenut, mutta pari vuotta racketlonista sivussa pysytellyt Hanna Miestamo puolestaan onnistui voittamaan puolalaisen Szwajkowskan lähinnä vahvan squashin ansiosta. Vastustajan jättäminen yhteen pisteeseen kompensoi pöytätenniksessä ja sulkapallossa tulleet tappiot.

Semifinaaleissa päättäväinen Miestamo kukisti tasaisessa kamppailussa Lawrencen, joka murtui lopulta tenniksessä vastustajansa tasaisen tappavaan tuuppauspeliin. Näin Hanna oli raivannut tiensä finaaliin. Ruotsin tennisihme Linda Jansson puolestaan hämmästytti jättämällä tenniksessä yhtä lailla taitavan
Kakosován vaivaiseen neljään pisteeseen!

Loppuottelussa Jansson pelasi tasaisen varmasti murtaen myös Miestamon viimeistään tenniksessä (21–5). Paremmilla suorituksilla sulkapallossa (21–18 Janssonille) ja squashissa (21–10 Miestamolle) suomalaisen voitto olisi voinut olla mahdollinen, mutta Janssonin esitys oli kaikkiaan vakuuttavaa. Pronssiottelussa Kakosová näytti vahvuutensa ja päihitti tasaisen Lawrencen.

Tulevaisuudessa naisten racketlon näyttää varsin kiinnostavalta. Itäeurooppalaiset toivat jo nyt rutkasti lisäväriä ja etenkin tennis- ja pöytätennisosaamista kisoihin. Honkongin uudet tulokkaat puolestaan eivät vielä onnistuneet horjuttamaan eurooppalaispelaajia, mutta pöytätennis ja sulkapallo olivat heillä odotusten mukaisesti vahvoja.

Myös junioreissa nähtiin lupaava otteita, ennen kaikkea Puolan Sylvia Borekilta ja Magda Kaminskalta. Onko heissä ainesta tuleviksi maailmanmestareiksi?

Senioreissa huima taso
Miesten 45 -vuotiaissa Ruotsin Per Carleke teki hirmuista jälkeä. Portugalin Jakob kaatui 40 pisteen erolla ja finaalissa ero maamies Ulf Bredbergiin oli kolmen lajin jälkeen 32 pistettä. Carleken ei tarvinnut pelata tennistä yhdessäkään kamppailussa! Ei ole epäilystäkään, kuka pitää veteraanien valtikkaa vielä pitkään. Suomen Peter Puhlin jätettiin alkulohkossa kolmanneksi ja Timo Keskitalo neljänneksi.

55 -vuotiaiden luokassa Sten Lindström sai kovaa kyytiä Ruotsin lajiliiton johtajalta Lennart Eklundilta pöytätenniksessä jääden kolmeen pisteeseen. Tämä siivitti ruotsalaisen 8 pisteen voittoon ja lohkon ykköstilaan. Tällä kertaa Suomen valttikortilta ja mailapelikonkarilta jäivät mitalipelit väliin, mutta ensi kerralla… Jatkoon pääsemistä haittasi ensimmäisessä ottelussa Alan Cornessia vastaan tullut takareisivamma, joka haittasi Stigun pelaamista. Lahden Risto Kumpulaisen tie katkesi myös alkulohkoon.

Antti Tyyskälle ensimmäinen MM mitali!
Iisalmen nuoren miehen MM-matka alkoi hienosti. Alkulohkossa kaatui ensin Niall Munro neljällä pisteellä. Toisessa ottelussa vastaan asettunut taitava tennispelaaja Ruotsin Alexander Ebata kaatui jälleeen neljällä pisteellä. Näin Antti osoitti heti olevansa tiukkojen paikkojen mies ja voittajatyyppi.

Kolmannessa ottelussa Antti voitti Belgian Frederik Floether jo selvemmin, kun eroa kertyi 11 pistettä.

Neljännessä ottelussa Itävallan Alastair Hoggia vastaan oli panoksena hopeamitali. Ottelu oli kihelmöivän jännittävä ratketen viimeiseen palloon, kun Antti oli pisteen jäljessä johtaessaan tennistä 20-13. Jos Antti siis voittaisi seuraavan pisteen, ratkaisua haettaisiin gummiarmista. Antin ratkaisupisteessä lyömä ruoskakämmen jäi verkon ”päälle” miettimään kummalle puolelle tippuisi ja päätti pudota Antin harmiksi omalle puolelle.

Viimeisessä ottelussa vastaan asettunut Calum Reid voitti Antin ja koko luokan. Antin pronssi perustui loistavaan pöytätennikseen (ei hävinnyt kertaakaan) sekä hyvään squashiin ja tennikseen.
Iisalmen nuori taituri saa osallistua samaan luokkaan vielä neljä seuraavaa vuotta, joten Antille
on tässä luokassa myös tulevaisuudessa paljon tarjolla.

Antista voidaan odottaa jopa seuraavaa ”mikkokärkkäistä”, jos hän jaksaa panostaa lajiin tosissaan seuraavat 5-10 vuotta…

Miesten B-luokan puolivälierissä puolet suomalaisia
Markus Vahtola, Sami Puhlin, Marko Anttila ja Tommi Laine voittivat kaikki alkulohkonsa. Näin kahdeksan joukossa nähtiin neljä suomalaista ja vieläpä eri pareissa! Ainoana tien välieriin selvitti Vantaan Marko Anttila. Välierässä Ruotsin Niclas Larsson oli kuitenkin liian vahva ja Markon jatkoi turnaustaan pronssiottelussa isäntämaan Gert Bloomea vastaan. Bloome vei ottelun 17 pisteen erolla, joten Markon saavutuksena oli jo toinen peräkkäinen neljäs tila MM-kilpailujen B-luokassa.

Pettymyksen joukkuekisa
Murphyn laki jatkui joukkuekisassa, kun Suomen joukkue ei saanut naispelaajaa ensimmäiseen otteluunsa Portugalia vastaan. Hannan lento saapui Belgiaan vasta 10.30 ja toinen naispelaajistamme, Susanna Lautala-Näykki, sairastui kisan aattona.

44 pisteen takaa-ajoasema Portugalia vastaan oli liikaa ja joukkue kärsi kirvelevän neljän pisteen tappion.

Turnauksen jälkeen katseet käännettiin jo seuraaviin MM-kilpailuihin. ”Projekti 2007” tarkoittaa Ruotsin kaatamista ja kultamitalia! Suomen joukkue on todella nuori verrattuna esimerkiksi Ruotsiin, sillä Suomen viiden miehen keski-ikä on 27 vuotta, kun se Ruotsilla on noin 34 vuotta.. Joukkueen (Mikko, Pekka, Henri, Toni Kemppinen ja Sami sekä Hanna ja Susanna) täytyy vain pysyä terveenä ja harjoitella entistäkin kovempaa!

Martti Vottonen, Pekka Kainulainen, Hanna Miestamo

Share on Facebook

Vastaa