MM 2007

Racketlonin seitsemännet MM-kisat valmiina alkamaan!
Suomi lähtee torstaina alkaviin MM.kisoihin tavoitteena parantaa viime kisojen mitalimääräänsä. Belgiasta saimme 3 mitalia – yhden joka väriä. Pelaajamme ovat nyt hyvässä iskussa ja kaaviot ovat suotuisat kaikkien osalta, joten odotukset paremmasta menestyksestä ovat realistiset. Rotterdamin kisoihin osallistuu pelaajia melkein 350 ja he edustavat 22 eri maata.

MM-kisat alkavat joukkuekisalla – Ruotsi jälleen ylivoimainen voittajasuosikki
Torstaina pelataan joukkuekisa, johon osallistuu joukkueet 13 eri maasta. Suomen maajoukkueessa pelaavat Susanna Lautala-Näykki, Michaela Björnström, Mikko Kärkkäinen, Sami Lithenius, Antti Tyyskä ja Anders Lunstdtröm. Suomi pääsee rankattuna suoraan toiselle kierrokselle, jossa se kohtaa Belgian. Tässä parissa selvä ennakkosuosikki on Suomi ja voitto toisi jo välieräpaikan. Vastaan tuleekin melko varmasti hyvä, kova ja arvaamaton Saksa. Saksa onnistui Belgian MM-kisoissa hyvin, sijoittuen kolmanneksi. Saksan joukkue ei ole juuri viime kisoista muuttunut. Voittoon tästä kohtaamisesta tarvitaan maajoukkueeltamme nappisuoritusta, varmaankin maajoukkueen valmentajalta Sami Parikalta löytyy taskustaan voittoon tarvittava joukkueen viritys ja säätö. Kaavion yläosasta finaaliin etenee vuoren varmasti joukkuekisan aina voittanut Ruotsi. Mainittakoon vielä Englannin lähes kaikkien avainpelaajien poissaolo kisoista. Englanti parhaalla joukkueellaan olisi ollut vaikea voitettava kenelle tahansa.

Miesten Avoin jälleen kerran kahden kauppa
Kärkipelaajista Reid, Thomsson, Struthers, Helle ja Krenn eivät osallistu kisoihin. Kuitenkaan heistä, eikä myöskään muista ole kaksikon Mikko Kärkkäinen – Magnus Eliasson haastajiksi, kun puhutaan MM-tittelin voittamisesta. Mikko ja Magnus ovat sijoitettu kaavion eri puolille ja tämä takaa mahdollisuuden, että maailman kaksi parasta miespelaajaa kohtaa jälleen MM-finaalissa. Kaavion yläosassa Magnuksen pahin haastaja on maanmies Stefan Adamsson. Alaosassa kaaviota Mikon tiukimmat haastajat ovat Michael Dickert, joka voitti yllättäen Maguksen Itävallassa sarjaottelusssa äskettäin. Myös Saksan Elmar Schaub voi onnistuessaan olla yllättävän hankala vastustaja. Schaubin ongelma on squash ja vaikka hän on sitä parantanut, ei se vielä riitä Mikkoa tai Magnusta vastaan. Suosikit Mikko ja Magnus kohtasivat muutama viikko sitten Itävallassa. Siellä Mikko alkuhankaluuksien jälkeen vei Magnusta pöytätenniksessä 21-10. Sulkapallossa Mikko kadotti hyvän johtonsa ja taipui 21-23. Squashissa tasaisen alun jälkeen takoi Magnus taululle numerot 7-21 . Tämä tulos on suurin ero mikä miehillä on ollut moneen, moneen vuoteen tässä lajissa. Tenniksessä Magnus tarvitsi 17 pistettä ja otti ne ja vei näin ollen finaalin. Tosin Mikon ajatukset olivat jo lähtevässä lennossa, mestari mietti ehtiikö koneeseen….! Jos miehet kohtaavat, niin tasaista tulee olemaan ja jompikumpi ottaa neljännen maailmanmestaruutensa.

Naisissa kaikki suosikit mukana
Naisten kaavion ykköseksi on sijoitettu Susanna Lautala-Näykki. Susanna on pelannut kisoja syksyn aikana normaalia vähemmän viritellen kuntoaan kohti kauden tärkeintä kisaa. Toinen naispelaajamme Michaela Björnström on sitä vastoin hakenut kilpailutuntumaa viimeksi Itävallassa, jossa tie katkesi Ruotsin (Suomen) Linda Janssoniin. Molemmat naisemme ovat sijoitettu
kaavion yläosaan, joten kaksikon kohtaaminen semifinaalissa on mahdollista. Susanna kaiken todennäköisyyden mukaan eteneekin sinne ilman suurempaa tuskaa. Michaelalla sen sijaan on vastassa, mikäli voitto tulee avauskierroksella, Saksan Silke Altman. Silken pelit päättyivät viime kisassa Wienissä loukkaantumiseen. Jos voitto tulisi, vastus vain kovenisi, sillä kaavio heittää vastaan
todennäköisesti Marielle van der Wortdin. Tämä sulkapallospesialisti on kivunnut syksyn aikana aivan naisten eliittiin. Kaavion alaosan selvä suosikki on Linda Jansson. Hirmuista tenniskuntoa osoittanut Linda löi juuri Wienin finaalissa MM-kisojen kakkoseksi sijoitetun Martina Kakosovan 20 pisteellä. Jos finaalissa Lindan vastustajana nähdään Susanna tai Michaela niin todella tyytyväinen pitää olla, sen verran kovia pelejä pitää naistemme voittaa.

Boys 21 ja 16
Calum Reidin siirtyessä ikänsä puolesta miesten luokkaan jäi sarjan valtaistuin tyhjäksi. Sen täyttämiseen parhaat edellytykset ovat meidän maajoukkueen tulokkaalla Antti Tyyskällä. Antilta löytyy tarvittavat taidot ja kovuus valloittamaan sarjan maailmanmestaruus. Kesän Finnish Openissa ykkössijoitettu Taavi Himmist hävisi Ken-Kristian Toomjoelle, joka oli täysi vastaantulija kesän finaalissa Anttia vastaan. Ennusmerkit antavat siis luvan odottaa Antilta valtaistuimen valtaamista.

Poikien 16 luokassa Tommi Ekholm lähtee taas vuotta kokeneempana kisaamaan erittäin kovatasoiseen joukkoon. Tommi on tuttu näky eri lajien kisoissa, hän on myös nuorin racketlonia tosissaan harjoitteleva nuori Suomessa. Luokan ehdottomat suosikit ovat Itvävallasta tuleva Lukas Trojan, jonka isä on Itävallan maajoukkueen psykologinen valmentaja sekä Viron Ken-Kristian Toomjoe.

Veteraanit 45 ja 55
Miesten 45 luokassa paikalla ei ole hallitsevaa maailmanmestaria Ruotsin Per Carlekea. Näin luokkaan saadaan uusi mestari. Ehdokkaita on useita, viime MM-kisojen finalisti Ulf Bredberg, Jakob de Vries, Peter Sakovich sekä Suomen Anders Lundström. Myös Jarmo Vilhusella on hyvät mahdollisuudet edetä pitkälle. Jos Vilhunen voittaa avauskierroksen ottelunsa vastaan asettuu yksi
suosikeista Bredberg. Kun miehiä vertaa ei Bredberg ole Jarmolle aivan mahdoton voitettava. Andersin kunto on ollut nousujohteinen ja mieheltä voi odottaa kisoista jopa täysosumaa.

55-vuotiaissa Sten Lindström jäi viime MM-kisoissa ilman mitalia. Stenu loukkasi silloin jalkansa alkuotteluissa, joten paljon jäi hampaankoloon. Nyt on harjoiteltu yli vuosi pidempään ja viimeksi Stenu kävi Wienissä marraskuussa viemässä koko potin, joskin niukasti. Näin ollen ykkösijoitettu Stenu on sarjan ehkä suurin ennakkosuosikki, joskin tässä luokassa on ollut aina vaikea ennustaa voittajaa.

Kisojen tulokset päivittyvät totuttuun tapaan kisasivustolle, lisäksi artikkelia on luvassa paikan päältä omiemme suorituksista. Eikun pitämään peukkuja omien puolesta.

Martti Vottonen

Share on Facebook