Lajitieto

Historia | Säännöt | Seurat | Hallit


Säännöt lyhyesti

Racketlonottelu koostuu pingisottelusta, sulkapallo-ottelusta, squashottelusta sekä tennisottelusta. Lajit tulee aina pelata edellä mainitussa järjestyksessä. Kaikki lajit pelataan 21:een pisteeseen kahden pisteen erolla, ja lopussa pisteet lasketaan yhteen. Voitettujen lajien lukumäärä ei ratkaise racketonottelun voittajaa, vaan se pelaaja, joka kerää neljästä pelistä eniten yhteispisteitä voittaa.

Esimerkiksi pelaajien A – B ottelu: Pöytätennis 21 – 4 Sulkapallo 12 – 21 Squash 20 – 22 Tennis 17 – 21
Yhteensä: 70 – 68 Pelaaja A on ottelun voittaja.

Mikäli pelaajien yhteenlasketut ottelupisteet ovat tasan tenniksen jälkeen, ratkaistaan voittaja seuraavasti; Suoritetaan arvonta, jonka voittaja saa valita syöttääkö vai vastaanottaako. Pelataan yksi piste tenniksessä ja pisteen voittaja on koko ottelun voittaja. Tässä ratkaisevassa pisteessä syöttäjällä on vain yksi syöttö (ei kakkossyöttöä).

Racketlonissa seurataan pois lukien syöttö-, pistelasku ja puoltenvaihtosäännöistä osalajien sääntöjä. Jokaisessa lajissa syötetään kaksi syöttöä putkeen (paitsi tilanteessa 20-20 ja eteenpäin, jolloin syötetään yksi syöttö kerrallaan), jonka jälkeen syöttäjä vaihtuu. Koko ottelun alussa arvotaan kumpi aloittaa syöttämisen pingiksessä ja sen jälkeen aloitetaan seuraavat lajit vuoron perään. Pingiksessä aloittava aloittaa siis myös syöttämisen squashissa.

Jokaisen lajin pallotteluaika on kolme minuuttia niin kuin on myös lajien välinen siirtymäaika. Yhdentoista pelatun pisteen jälkeen vaihdetaan puolia. Puoltenvaihdon aikana sallitaan korkeintaan minuutin mittainen tauko.


RACKETLON KILPAILUSÄÄNNÖT

1. Kilpailulajit
Kilpailulajit ovat; pöytätennis, sulkapallo, squash, ja tennis. Lajit pelataan aina edellä mainitussa järjestyksessä, jos kilpailupaikka ei aseta estettä järjestää näin. Lajijärjestystä voidaan muuttaa vain jos kilpailupaikka koostuu useammasta pelipaikasta ja kilpailujen sujuva läpivieminen edellyttää järjestyksen muuttamista.

2. Arvonta
Pelissä suoritetaan yksi arvonta, jolla määritetään kaikkien lajien aloitus syöttövuorot.
Arvonta suoritetaan mailaa pyörittämällä.
Voittaja valitsee ottaako syötön vai syötön vastaanoton pöytätenniksessä. Jos arvonnan voittaja valitsee syöttövuoron pöytätenniksessä, hävinnyt aloittaa sulkapallon, voittaja squashin ja hävinnyt tenniksen, eli lajien aloitukset ovat vuoronperään lajien virallisen pelijärjestyksen mukaan.
(Sääntömuutos hyväksytty FIR:in kokouksessa 11/2006)
Arvonta suoritataan aina lajien virallisen pelijärjestyksen mukaisesti, vaikka pelijärjestys olisi olosuhteiden takia jokin muu.

3. Pelin kulku
Kunkin lajin alussa sallitaan lyhyt pallottelu, 3 minuuttia.
Osalajin loputtua pelaajilla on 3 minuuttia aikaa siirtyä seuraavan lajin suorituspaikalle ja pallotteluaikaa on silloinkin 3 minuttia.
Pelaaja syöttää kaksi (2) syöttöä peräkkäin, jonka jälkeen syöttövuoro vaihtuu.
Syöttövuoron saanut syöttää ensimmäisen syötön oikeasta ruudusta ja toisen syötön vasemmasta ruudusta (sulkapallo, squash, tennis) normaalien laji-sääntöjen mukaisesti (tenniksessä aina kaksi syöttöä).
Tilanteesta 20-20 eteenpäin syöttövuoro vaihtuu jokaisen pisteen jälkeen. Kaksi ensimmäistä syöttöä syötetään oikealta ja kaksi seuraavaa vasemmalta jne, kunnes erä on päättynyt.
Edellisen lajin päätyttyä siirrytään välittömästi seuraavaan lajiin.
Syöttöä ja pistelaskua lukuun ottamatta, eri lajeissa noudatetaan kunkin lajin omia lajisääntöjä.

3.1 Tuomari työskentely
Jos peli pelataan ilman tuomaria, kiistatapauksissa (esim. onko pallo oikein vai väärin) piste pelataan uudestaan. Jos jompikumpi pelaaja ei suostu pelaamaan palloa uudelleen, pyydetään järjestäjiltä tuomari paikalle.

4. Pistelasku
Pelatun pallon voittanut pelaaja saa pisteen, riippumatta kumpi on syöttänyt. Kun johdossa oleva pelaaja on saavuttanut 11 pistettä, suoritetaan puoltenvaihto (pöytätennis, sulkapallo ja tennis) ja voidaan pitää 1,5 minuutin tauko.

Jokaisessa lajissa peli päättyy, kun johdossa oleva pelaaja on voittanut 21 pistettä ja saanut vähintään kahden pisteen eron. Tilanteesta 21 – 20 jatketaan peliä, kunnes saadaan kahden pisteen ero.
(Muutettu hallituksen päätöksellä 2.3.2009)

Se pelaaja, joka kahden pelaajan keskinäisessä pelissä kerää enemmän pisteitä on voittaja. Voitettujen lajien lukumäärä ei ratkaise, vaan kaikissa lajeissa saadut yhteispisteet.

Esim. pelaajien A – B ottelu;
Pöytätennis 21 – 4
Sulkapallo 11 – 21
Squash 22 – 24
Tennis 17 – 21
Yhteensä: 71 – 70
Pelaaja A on ottelun voittaja.

4.1. Mikäli pelaajien yhteenlasketut ottelupisteet ovat tasan, ratkaistaan voittaja seuraavasti;
Viimeisen lajin jälkeen (tennis) suoritetaan arvonta, voittaja saa valita ottaako hän syötön vai syötön vastaanoton.
Pelataan 1 (yksi) piste tenniksessä ja pisteen voittaja on koko ottelun voittaja. Tässä ratkaisevassa pisteessä syöttäjällä on vain yksi syöttö (ei kakkossyöttöä).

4.1.2. Niissä peliturnauksissa, joissa lajijärjestystä on jouduttu muuttamaan ja viimeinen laji on jokin muu kuin tennis, pelataan sen turnauksen mukaisessa viimeisessä lajissa yksi ratkaiseva piste kohdan 4.1. mukaisen arvonnan jälkeen.

4.1.3. Kilpailupaikan olosuhteiden mukaan on mahdollista pelata sarjojen alkukierrokset kohdan 5 mukaisena lyhytpelinä ja välierät sekä mitaliottelut normaalipituisina.

5. Lyhyt peli
Lyhyt pelissä lajit pelataan 11 pisteeseen ilman erätaukoja ja pelissä syötetään kaksi (2) syöttöä peräkkäin, jonka jälkeen syöttövuoro vaihtuu.
Muutoin pelataan kohtien 1-4 sääntöjen mukaisesti.

6. Nelinpeli
Nelinpelissä noudatetaan kunkin lajin nelinpelisääntöjä, syöttöä ja pistelaskua lukuun ottamatta. Syöttövuorot kohdan 3 mukaisesti kuitenkin niin, että pelaajat syöttävät vuorotellen omalla syöttövuorollaan, pelaajapari A syöttää kaksi syöttöä ja seuraavan oman syöttövuoron syöttää pelaajapari B. Pistelasku ja pelin kulku muutoin kohtien 1-4 sääntöjen mukaisesti.
Squash pelataan yksilökilpailuna kohtien 6.2. ja 6.3 mukaisesti. Pelaajapari saa päättää kumpi pelaaja aloittaa pelin ja tämä järjestys on pidettävä samana koko turnauksen ajan.

7. Ikään perustuvat luokat
Junioripelaaja saa osallistua luokkaan sen kalenterivuoden loppuun ja veteraani sen kalenterivuoden alusta, jonka aikana hän täyttää kyseisen iän.

Share on Facebook