Lajitieto

Historia | Säännöt | Seurat | Hallit


Historia

Mailapelit – Racketlon historiaa
1980-luvun alkupuolella Suomen pöytätennismaajoukkueen pelaajat leirillä Pajulahdessa löivät pikku vetoja Martti Aution johdolla siitä kuka olisi kunkku mailapeleissä. Pelit otettiin sen verran vakavasti, että uudelle harrastukselle laadittiin myös tarkat säännöt. Sovittiin että pelit pelataan kaikissa lajeissa 21 pisteeseen ja syötetään viisi kertaa peräkkäin. Näin sai alkunsa mailapelit Suomessa ensimmäisenä maailmassa.

Vuonna 1988 päätettiin järjestää ensimmäiset mailapelien SM-kisat Helsingissä Talissa. Kisojen järjestelyistä vastasi piinkova squashmies Kalevi Koivula apunaan mailapeli-idean keksijä pöytätennispelaaja Martti Autio sekä sulkapallopuolelta Roland von Hertzen. Kalevi Koivula järjesti mailapelien SM-kisoja Talissa vuoteen 1998 asti. Suurimmillaan 90-luvun alkupuolella mukana oli 250 pelaajaa. Lisäksi Kale järjesti kesäisin turnauksia Pajulahdessa ja muutamana vuonna Helsingin piirinmestaruuskilpailun. Kalen panos lajin parissa on ollut korvaamaton. Hän oli mestari värväämään uusia pelaajia lajin pariin. Vuonna 1999 Lahden Kortteliliiga Jari Utriaisen johdolla otti vetovastuun SM-kisojen järjestelystä.

Vuonna 2001 pelattiin ensimmäinen Racketlon World Cup Göteborgissa. Turnauksessa oli mukana pelaajia Suomesta, Ruotsista, Skotlannista, Ranskasta, Saksasta ja Bulgariasta. Suomalaiset Mikko Kärkkäinen ja Katja Aminoff voittivat kultaa. Samana vuonna Hans Mullamaa perusti www.racketlon.com sivuston ja lajista alettiin puhua nimellä Racketlon. Vuonna 2002 pelattiin Lahdessa ensimmäinen kansainvälinen kisa. Vuonna 2002 perustettiin myös International Racketlon Federation IRF josta tuli epävirallinen lajin kattojärjestö ja sen presidentiksi valittiin Hans Mullamaa. Ensimmäinen Racketlon World Tour pelattiin 2003 jossa Lahden kisa, Finnish Open oli mukana.

Jatkoa tulossa

Share on Facebook