Hyvinvointitapahtuma Tuusulan Tenniskeskuksessa 9.2 klo 12-14

SRL:n jäsenseura JSK Squash järjestää sunnuntaina 9.2. klo 12-14 Tuusulan Tenniskeskuksessa kaikille avoimen, ILMAISEN luento- ja keskustelutilaisuuden aiheena ”Mitattua tietoa sopivasta kuormituksesta ja riittävästä palautumisesta – työn ja liikunnan hyvinvointia tukeva tasapaino” (pidempi esittelyteksti alla).

Luvassa siis mielenkiintoista asiaa kaikille liikunnan harrastajille ja kuormituksesta/palautumisesta kiinnostuneille. Ohjelma sisältää n. tunnin mittaisen luennon, jonka jälkeen halukkaat voivat jäädä keskustemaan aiheesta.

Tilaisuuden vetäjänä toimii paljon aiheesta luennoinut psykoterapeutti ja tietokirjalija, racketlonkentiltäkin tuttu Harri Peltomaa. Ei ennakkoilmoittautumista.

TERVETULOA!

”Jo muutamia vuosikymmeniä liikunnan harrastajat ovat voineet seurata sykettään erilaisilla urheilukelloilla, ja aktiivisuusrannekkeet ovat kehittyneet nopeasti monien suomalaisten edelläkävijäyritysten ansiosta. Kellot, sormukset ja mittarit mittaavat syketasojen vaihtelun lisäksi sykevälivaihtelua, jonka avulla voi seurata kuormitusta ja palautumista jopa sykkeen vaihtelua tarkemmin. Sykkeestä mitattava sykevälivaihtelu on äärimmäisen mielenkiintoinen ilmiö aktiiviselle liikunnan harrastajalle ja vaativaa työtä tekevälle, sillä sen avulla voidaan mitata autonomisen hermoston toimintaa. Autonomisen hermoston puolet, kuormitukseen ja stressiin reagoiva sympaattinen ja palautumista eli lepotilaa ilmentävä parasympaattinen hermosto, osoittavat levon ja kuormituksen tasapainoa liikunnan määrän, unen laadun ja työn vaativuuden välillä. Liiallinen kuormitus tai pikemminkin liian vähäinen palautuminen aiheuttaa vaaran urheilijan ylikuntotilan tai työntekijän loppuunpalamisen kehittymiselle.

Kuvassa palautuminen kevyestä 2,5 liikunnasta. Fysiologinen palautuminen kestää aikansa iästä, kunnosta ja muusta kuormituksesta riippuen. Jos tämä liikunta olisi ollut illalla, koko yö olisi ollut heikkolaatuisempaa palautumista, joka olisi tullut huomioida seuraavana päivänä liikuntaa ja muuta kuormitusta huomioitaessa. Fiksu palautuja voi urheilla enemmän ja paremmin!

JSK:n jäsen, psykoterapeutti ja tietokirjailija Harri Peltomaa on kerännyt lukuisten ihmisten syke- ja sykevälivaihtelumittauksista havaintoja kuormituksesta ja palautumisesta. Nämä havainnot liittyvät moniin asioihin ja tilanteisiin: unen laatuun vaikuttaviin tekijöihin, liikunnan kuormittavaan vaikutukseen, riittävän palautumisen seuraamiseen, työstressin säätelyyn ja rentoutumis- sekä meditaatiotaitojen palautumista lisäävään vaikutukseen. Myös vapaa-ajan vieton tavat voivat joko tukea palautumista tai aiheuttaa lisäkuormitusta.
  
Liikunta lisää terveyttä ja hyvinvointia, mutta on tärkeää huomioida liikuntaharrastuksen, työn ja muun elämän kokonaiskuormitus, jotta liikunta palvelee parhaiten hyvinvointia. Tervetuloa kuulemaan esimerkkejä mittaustuloksista ja keskustelemaan hyvinvoinnin lisäämisen mahdollisuuksista.”

 

Share on Facebook